Uutta OPSia kokeilemassa

Uusi valtakunnallinen Opetussuunnitelma hyväksyttiin viime joulukuussa ja se on käytössä kouluissa elokuusta 2016 lähtien. Turussa ollaan aloitettu uuden OPSin aluekohtaisen koulutukset ja suuressa osassa kouluja on juuri tällä hetkellä meneillään pienryhmäkokeilut.

Meillä Kohmossa ollaan opiskeltu erilaisissa ryhmissä jo pitkään. Nyt tahdoimme panostaa kotiryhmien toimintaan. Siirsimme kaikkien oppilaiden pulpetit toiseen luokkaan ja teimme oppilaista sekaryhmät yli luokkarajan, jokaisessa ryhmässä on eka- ja tokaluokkalaisia. Aloitamme kaikki aamut näissä ryhmissä ja niistä siirrytään opettajan johdolla tarpeen mukaan muihin oppimisryhmiin.

Ryhmien kanssa keskuskeltiin, minkälainen on toimiva ryhmä ja minkälaisia asioita täytyy ottaa huomioon, että ryhmä pystyy opiskelemaan mahdollisimman hyvin. Jokaisella ryhmänjäsenellä on oma roolinsa (puheenjohtaja, hiljaisuuden vartija, siistijä, kuriiri), joka vaihtuu viikoittain. Puheenjohtajan johdolla ryhmät pohtivat myös tavoitetta luokkamme kotiryhmätoimintaa varten. Annetuista vaihtoehdoista oppilaat valitsivat kaksi ohjenuoraa: Toimimme ohjeiden mukaisesti, kunnioitamme ja arvostamme toisiamme.

image

Viime perjantaina vietimme Äng-päivää, jolloin opiskelimme äng-äännettä kotiryhmissä erilaisten toimintapisteiden kautta. Kouluvaari oli mukana menossa ja isona apuna ongintapisteessä eteispisteessä.

imageimageimageimageimageimage

 

 

 

Näissä merkeissä jatkamme kevättä ryhmien valitsemia tavoitteita kohti.

 

Tallennettu kategorioihin Yleinen | Kommentit poissa käytöstä

Alkuvuoden hommia

Hiihtoloma ei suosinut meitä säiden osalta, mutta avaruusteeman aikana ei lunta kaivattukaan. Kädentaidoissa keskityimme ketjuvirkkauksen opetteluun ja se innosti monia virkkaamaan kotonakin.  Saimme aikaan erilaisia avaruuden olioita.

imageimage

Matematiikassa ekaluokkalaiset ovat keskittyneet kymmenylityksiin ja niitä on harjoitettu mm. erilaisten pelien kautta.

Lukemisessa olemme edenneet kaikkien kanssa vaiheeseen, jossa on erittäin tärkeää panostaa myös vapaa-ajan lukemiseen ja koettaa löytää lasta kiinnostavia kirjoja/lehtiä ym., joita jaksaa tutkia pidempäänkin.

Tokaluokkalaisista on kehittynyt jo vallan sujuvia lukijoita. Kirjoja kuluu viikoittain. Matematiikassa keskitytään vielä 2-, 3-, 4-, 5- ja 10-kertotaulut.

 

 

 

Tallennettu kategorioihin Yleinen | Kommentit poissa käytöstä

Tammikuussa 2015

Uusi lukukausi lähti liikkeelle uuden oppilaan ja tutustumisleikkien kera. Oppilaat olivat innostuneita koululaisia kevään ensimmäisestä päivästä lähtien ja otimmekin käyttöön uuden Oppilaan päiväkirjan – viikkopäivyrin. Päivittäisten läksymerkintöjen lisäksi katsastamme perjantaisin, mitä on tullut opittua viikon aikana, mikä on jäänyt harmittamaan ja mikä on saanut mielen iloiseksi. Kahden viikon aikana on ollut hauska seurata, miten ilon aiheita ovat tuoneet uudet välituntileikit tai matematiikka tai vain ylipäätään koulunkäynti.  Se harmittaa opettajaakin, jos mikään ei ole tuntunut mukavalta viikon aikana.

Matematiikkaa ollaan jatkettu toiminnallisin leikein ja ypissä olemme keskittyneet ryhmätyön tekemiseen yhteistoiminnallisesti. Aiheenamme on ollut lintulaudan asukit.

image

Ryhmätyöt esiteltiin tänään kaikille ja samalla pohdittiin, mitä vaiheita työprosessiin oli kuulunut; mikä vaihe oli ollut haastava ja mikä mielekäs, miten työskentely oli sujunut eri ryhmien kanssa ja minkälaista oma toiminta oli ollut. Esittäminen oli aika jännittävää, mutta myös palkitsevaa. Taas on yksi kokemus voitettuna!

Näissä merkeissä kohti helmikuuta!

 

Tallennettu kategorioihin Yleinen | Kommentit poissa käytöstä

Harjoittelua ja lisää harjoittelua

Tällä viikolla juhlaharjoitukset ovat jatkuneet kiivaasti erityisesti välitunneilla. Tuntuu siltä, että oppilaat liikkuvat paikasta toiseen rytmitaputusten kera (osa esitystämme).

Äidinkielessä lähdimme ekaluokkalaisten kanssa rakentamaan kerrostaloja. Talopohjaan sai jokainen rakentaa neljä kerrosta tavuja. Tämän viikon kirjain on R, joten se esiintyi kaikissa tauluissa pääosassa.

image

image

Kaikkien valmiit taulut käytiin lopulta lukemassa. Aapisen R-aukeamalle siirryttäessä oli pakko todeta, ettei lukeminen ollut vielä koskaan kuulostanut yhtä sujuvalta kuin nyt!

image

Olisikohan J-kirjaimen kohdalla rakennettava J-juna?

 

Tallennettu kategorioihin Yleinen | Kommentit poissa käytöstä

Syysloman jälkeen

Syysloman jälkeen jatkoimme Hannunniitun koulun 100-vuotisjuhlien ohjelmaharjoituksia. Kouluhan sai alkunsa Ristimäen kouluna jo 1900-luvun alkupuoliskolla. Harjoitukset ovat kaikuneet välitunneillakin oppilaiden itsensä toimesta!

Ekaluokkalaisten kanssa lähdimme tänään kalaan.

image

image

 

Kaloja ongittiin parin kanssa ja kalan sai pitää, jos keksi kalan tavulla alkavan sanan. Onkimisesta ei meinattu saada ollenkaan tarpeeksi.

Kalat olivat kakkosluokkalaisilla matematiikassa laskustrategioiden harjoittelussa mukana. Mahdollisimman nopsaan piti yrittää selvittää, miten 20 saadaan täyteen ja oikean kalan kääntämällä sai joukkueen etenemään joutuisasti.

image

Arviointikeskustelut ovat myös päässeet vauhtiin 1-2 E-luokassa ja D-luokka aloittelee keskusteluja loka-marraskuun vaihteessa.

Tallennettu kategorioihin Yleinen | Kommentit poissa käytöstä

Syyskuun alussa

Aloitimme matematiikassa arvioharjoitukset lukusuoralla. Pyrimme tekemään näitä viikottain, jotta lukusuorat tulisivat tutuiksi.

image

Alla kuva myös ”Mäkkärimatikasta” eli huopataulusta, johon on kiinnitetty pussukat tällä hetkellä lukualueen 0-15 harjoittamiseen. Lähinnä käytössä on kuitenkin ollut lukualue 0-10 hajotelmineen.

 

image

Ympäristö- ja luonnontiedossa metsäteemaa on integroitu sekä musiikkiin ettää kuvataiteeseen. Viime viikolla kävimme lähimetsässä leikkimässä puujunaa (kyytiin päästiin vain tiettyjen puulajien lehdillä/neulasilla) ja haimme näytteet ypin vihkoihin neljästä eri puulajista. Lähimetsässä olisi viihtynyt pidempäänkin, joten suuntaamme sinne pian uudestaan!

Äidinkielessä lähdemme keskittymään kuullun ymmärtämisen harjoittamiseen. Kuullun ymmärtämisen harjoitteilla haetaan monenlaisia myönteisiä vaikutuksia kielellisten valmiuksien kasvattamiseen. Muun muassa sanavaraston laajentaminen, puhutun ja kirjoitetun kielen yhteyden oivaltaminen ja jopa muistin harjoittaminen ovat tutkitusti kuullun ymmärtämisen harjoitteilla kehitettäviä asioita.

Hannunniitun koulun oppilasparlamentti sai myös uudet edustajat viime viikolla. Kohmolaiset äänestivät innoissaan ja ehdokkaiden runsaus kertoikin oppilaiden ilosta osallistua vaikuttamaan oman koulunsa asioihin.

Tallennettu kategorioihin Yleinen | Kommentit poissa käytöstä

Opiskelun alkuun

Kohmon syyslukukausi on lähtenyt vauhdikkaasti liikkeelle. Kakkosten kanssa ollaan tutkittu lukujen hajotelmia ”mäkkärimatikan” parissa ja ekaluokkalaiset ovat paukuttaneet Halligalli-pelejä lukualueella 0-5.

Äidinkielessä alkumittausten jälkeen pääsimme aloittamaan pienemmissä lukuryhmissä. Kirjain A on tullut tutuksi ja seuraavaksi lähdemme katsomaan heti maanantaina I-kirjaimella alkavia asioita. Osa oppilaista tuottaa tässä vaiheessa jo itse enemmän tekstiä, osa tutustuu kirjaimiin. Kaikille oppilaille annetaan tehtäviä, jotka kehittävät juuri omaa taitotasoa tällä hetkellä.

Taito- ja taideaineiden parissa olemme luoneet seinille vielä kesäisiä niittyjä ja pihlajanmarjoja. Kuvia luvassa myöhemmin! Liikunnassa olimme poikkeuksellisesti vuodenaikaan nähden sisätiloissa treenailemassa erilaisten pallo-, suunta- ja hahmotusleikkien parissa, kun vettä tuli kaatamalla.

Ensi viikolla lähdemme tutustumaan lähiympäristöön! Liikennemerkit ja koulumatkalla liikkuminen tulivat tutuiksi ATK-luokassa Turvapupun avulla (löytyy linkkilistasta).

Tallennettu kategorioihin Yleinen | Kommentit poissa käytöstä

Elokuussa 2014

Terveiset uuden lukuvuoden kynnyksellä!

Kohmon koulu aloittaa lukuvuoden 2014-2015 kahden uuden opettajan voimin. Luokkien 1-2D opettajana toimii Suvi Sankinen ja 1-2E luokan opettajana on Riikka Lyrintzis. Koulun toiminta jatkuu viime lukuvuoden opettajien Mervi Kaukovallan ja Saara Mälkösen viitoittamalla tiellä uusin maustein. Oppilaat opiskelevat joustavissa ryhmissä eri oppiaineissa. Pyrimme liittämään oppiaineita myös yhteiseksi teemoiksi oppiainerajat ylittäen. Tavoitteenamme on kehittää omaa osaamistamme, niin että pystymme tarjoamaan mahdollisimman kattavia oppimistilanteita monelle eri taitotasolle.

Kohmon blogista voit jatkossa lukea niin oppilaiden kuin opettajienkin päivittäisestä arjesta. Tarkoituksena on myös kuvien avulla kertoa koulun tapahtumista.

Uuden valtakunnallisen Opetussuunnitelman valmistelu on suurimpia teemoja opettajan työssä tulevana lukuvuonna. Saanette siitäkin maistiaisia blogin mukana.

Toivottavasti viihdytte matkassa!

Innokkain terveisin, Suvi Sankinen

Tallennettu kategorioihin Yleinen | Kommentit poissa käytöstä

Tervetuloa!

Kohmon koulu on Hannunniitun koulun erillinen yksikkö, jossa opiskelee vuosittain noin 40 alkuopetusikäistä oppilasta kahdessa eri kotiryhmässä. Koulumme sijaitsee Kohmon sydämessä, lähellä lasten koteja ja tuttuja leikkipaikkoja. Suoraan seinän takana ja samalla pihalla kanssamme puuhastelevat Kohmon päiväkodin lapset ja aikuiset. Kohmon esikoululaiset tulevatkin tutuiksi koulun väelle pitkin eskarivuotta erilaisten yhteisten tapahtumien tiimellyksessä.

Toiminta-ajatus

Opetusta ja kasvatusta ohjaavat yhteisesti sovitut pelisäännöt ja punaisina lankoina toimivat yhteisöllisyys, turvallisuus, suvaitsevaisuus ja tasa-arvo. Pyrkimyksenämme on luoda oppimiselle edulliset puitteet, jossa erilaisuus nähdään rikkautena. Opetus- ja kasvatustyömme päämääränä on taata oppilaille turvallinen ja hyväksyvä työskentelyilmapiiri, jossa opitaan hyvä luku- ja kirjoitustaito sekä matemaattiset valmiudet. Kognitiivisten taitojen oppimisen rinnalla yhtä tärkeänä päämääränämme on tukea koululaiseksi kasvamista sekä vahvistaa lapsen positiivista minäkuvaa. Painotamme myönteisen itsetunnon kehittymisen lisäksi, omatoimisuuteen ohjaamista, yhteistyökykyä, erilaisuuden hyväksymistä ja empaattisuutta, sekä hyviä tapoja.

Tallennettu kategorioihin Yleinen | Kommentit poissa käytöstä