Viikko 17 Viimeaikaisia vierailuja ja valtakunnallinen Lukuviikko

Viime viikolla Kerttulin lukion tutor-opiskelijat ja opiskelijakunta olivat kevätristeilyllä Maarianhaminaan ja takaisin. Maarianhaminan suuntaan ohjelmassa oli kokoustamista. Opiskelijakunta ja tutorit pohtivat esimerkiksi, millainen lukiomme on tällä hetkellä opiskelijoiden silmin. Lisäksi suunniteltiin vielä kevään tulevaa ohjelmaa. Paluumatkalla nautittiin yhdessäolosta ja auringosta! Molempiin suuntiin risteilijät saivat nauttia myös buffettien tarjoiluista.

 

Myös koulutalolla on ollut ahkerasti vierailuja. Entinen kerttulilainen ja nykyinen lääketieteen opiskelija Iiro Koivula tuli Kerttuliin Tiinan psykologian tunnille pitämään lääketieteen opiskeluun liittyvää opetustuokiota yhdessä muiden lääkisläisten kanssa. Teemoina olivat ravinto, vireystila ja uni sekä stressinhallintamenetelmät.

Iiro Koivula pöydän päässä vasemmalla.

Psykologian opiskelijat saivat lääkiksen opiskelijoilta muun muassa käytännön vinkkejä, miten hallita stressiä, esimerkiksi liikunnalla, rentoutumisella tai vaikkapa kissavideoiden katselulla. Esimerkiksi näillä keinoilla saa hetkeksi ajatukset muualle stressaavista asioista ja näin voi hellittää stressin kokemusta.

 

Raidan RUA3 ruotsin opintojakson tunneilla vieraili myös kielilähettiläs Karoliina Abrahamsson kertomassa ruotsin kielen osaamisen hyödyistä ja kannustamassa käyttämään kieltä käytännössä. Abrahamsson vieraili kahdella tunnilla 17.4.

 

Tällä viikolla vietetään valtakunnallista lukuviikkoa, jonka ansiosta lukemiseen ja kirjallisuuteen liittyviä tapahtumia on useita. Hansakortteliin avataan esimerkiksi kirjaston ylläpitämä Lukukeidas, jossa voi pysähtyä lukemaan kuka vain. Lukuviikon sisällä tiistaina 23.4. vietetään Kirjan ja ruusun päivää. Kirjan ja ruusun päivän nimi tulee perinteestä, jonka mukaan päivän aikana miehet antavat naisille ruusuja ja naiset puolestaan miehille kirjoja. Monissa kirjakaupoissa on hyviä tarjouksia ja kirjallisuutta ja kirjailijoita juhlistetaan myös erilaisilla kirjatapahtumilla. Kirjan ja ruusun päivää juhlitaan näkyvästi myös monissa muissa maissa.

 

Viikon ohjelma:

Maanantai 22.4.

Tiistai 23.4.

  • Viimeinen ilmoittautumispäivä korotuskuulusteluun ja -tenttiin.
  • Turun yliopiston Bioteknologian laitoksen Molekulaarisen kasvibiologian ja Kerttulin lukion kumppanuuteen liittyen Petri Suorsa osallistuu leväsoluissa tuotettavien biomolekyylien -tuoton ja tutkimuksen aloitustilaisuuteen Ruissalon kasvitieteellisessä puutarhassa (The official opening of the University of Turku Algal Validation Facility ”AlgaTech”.)
  • Kirjan ja ruusun päivä

 

Keskiviikko 24.4.

Torstai 25.4.

  • Uusintakoe 4 klo 16.30-19.30

Perjantai 26.4. 

  • RO-tunti klo 13.15 alkaen, lukuvuoden 2024-2025 opintovalinnat. Tarjotin auki 1.5. asti.
  • Matikkapaja klo 13.30 luokassa 313

Viikko 16 Kevätfiilistelyä

Lumet ovat lähteneet ja paljastaneet kevääseen heräävän luonnon ohella myös ikävät roskat. Karun roskaisan näkymän taltuttamiseksi tällä viikolla käynnistyy taas Ylen roskankeräyskampanja! Kampanja on käynnissä 15.4.-5.6.2024. Tänä vuonna tavoite on kerätä valtakunnallisesti yhteensä miljoona roskapussia ja Kerttulin lukio osallistuu haasteeseen! Kerätyt roskapussit ilmoitetaan Ylen kampanjasivulle, jossa roskalaskuri laskee keräyksen saldoa.

Näin kampanjaan voi osallistua

1.   Hanki Yle-tunnus.

2.   Ota mukaan roskapihdit, hanskat ja tyhjä pussi.

3.   Lähde ulos – yksin tai porukalla.

4.   Kerää roskia ympäristöstä.

5.   Vie keräämäsi roskat sekajätteeseen, kun roskapussi on täysi.

6.   Kirjaudu Ylen verkkosivuille.

7.   Merkitse keräämiesi roskapussien määrä sen kaupungin/kunnan kohdalle, josta olet roskat kerännyt Miljoona roskapussia 2024 -kampanjasivulle.

8.   Haasta muita (luokat, ystävät, opettajat) mukaan!

9.   Seuraa kampanjaa somessa #miljoonaroskapussia.

Lisätietoa saa kampanjan sivuilta: https://yle.fi/aihe/miljoona-roskapussia

 

Kevättä voi fiilistellä myös monilla muilla tavoilla kuin tarttumalla roskapihteihin. Erityisesti, kun sää yhä tälläkin viikolla ennustaa hieman kylmää, on hyvä hakea kevätfiilistä muusta tekemisestä. Kokeile esimerkiksi seuraavia keväisiä puuhia:

Pyörän keväthuolto

Nyt on hyvä aika kaivaa pyörä esiin ja huoltaa se kevätkuntoon. Tarkista ainakin renkaiden ilma, satulan korkeus, kypärän kunto ja jarrujen toiminta. Voit myös puhdistaa ja rasvata ketjut sekä innostuessasi pestä koko pyörän kiiltäväksi.

Kevätistutukset

Upota sormesi läppärin näpyttelyn lomassa puutarhamultaan ja istuta kevätkukkia ruukkuihin tuomaan kevättunnelmaa. Useat sipulikukat, kuten narsissit, kestävät myös pientä pakkasta, joten niitä voi hyvin pitää ulkona. Voit myös kylvää kesän puutarhakasvien siemeniä ja kasvattaa taimia sisällä ennen kuin ne voi kesän alussa viedä ulos. Parvekkeella saa myös kasvatettua useita puutarhakasveja!

Kahvittele tai syö ulkona

Kahvittele tai syö aurinkoisena päivänä kotisi terassilla, parvekkeella tai kaupungilla. Kevätaurinko lämmittää jo tuntuvasti, ja ulkona tarkenee takki päällä istuskella ruokailun ajan. Parvekkeet lämpenevät erityisesti ja ovat usein keväällä jo hyviä auringonottopaikkoja.

Keväinen luontoretki

Tee retki lähiluontoon, jossa voit tarkkailla kevään etenemistä. Tarkkaile esimerkiksi lintuja kevätpuuhissaan! Myös kevättulvat ovat parhaimmillaan tai pahimmillaan, joten monissa paikoissa voi esimerkiksi meloen päästä tutkimaan tulvaniittyjä.

Valmistaudu vappuun

Vappuun on enää kaksi viikkoa, joten nyt on hyvä aika valmistaa itse kotisima tekeytymään ja munkkejakin voi harjoitella paistamaan ja syömään jo hieman etukäteen.

Kevätsiivous

Tee pieni kevätehostus sisustukseen ja kodin siisteyteen. Pienillä muutoksilla, kuten verhojen, päiväpeiton, taulujen tai muiden koristeiden vaihdolla, saa nopeasti huoneeseen keväisen ilmeen. Innostuessaan voi laajentaa projektia ja siivota talven pölyt pois ja karsia muutenkin tavaraa kaikkialta. Vie vanhat tavarat ja vaatteet kierrätykseen ja kirpputorille.

 

Tällä viikolla Kerttulissa on paljon tärkeitä tapahtumia. Tiistaina on neljännen jakson rästikoe ja torstaina pidetään urheilulukion testipäivä ysiluokkalaisille. Opintovalintojen tekeminen ensi lukuvuodelle alkaa myös opotunneilla.

Viikon ohjelma:

Maanantai 15.4.

  • 22- ja 21-ryhmien opiskelijoiden alustavat opintovalinnat lv. 24-25 opo-tunneilla  tällä viikolla, ks. tarkemmin opinto-ohjaajan lähettämä Wilma-viesti.

Tiistai 16.4.

  • Rästikoe 4 klo 16.30-19.30

Keskiviikko 17.4.

Torstai 18.4.

  • PS 1 – ryhmä saa Kerttuliin vieraakseen lääketieteen opiskelijoita, jotka tulevat pitämään ryhmälle stressinsietoon ja vireystilaan liittyvän opetustuokion monitoimisalissa.
  • HYGIENIAPASSI-testitilaisuus Kerttulissa klo 15 alkaen, luokka 203. Lisätiedot Wilman tiedotteessa.
  • Urheilulukion testipäivä
  • 4. periodin arvosanat näkyvillä opiskelijoille klo 15.

Perjantai 19.4

  • Keväällä 2024 valmistuvien viimeinen tehtävien palautuspäivä!
  • Ilmoittautuminen uusintakokeeseen
  • Matikkapaja klo 13.30 luokassa 313

Viikko 15 Uusi jakso alkaa mielenterveyspäivällä!

Koeviikko jatkuu Kerttulissa vielä maanantaina ja tiistaina. Keskiviikkona alkaakin jo viides ja lukuvuoden viimeinen periodi. Nyt on hyvä aika ottaa kevään valosta kaikki energia irti ja startata reippaalla meiningillä lukuvuoden viimeiset uudet opintojaksot!

Valon vaikutusta energisyyteen on tutkittu. Helsingin Sanomien artikkeliin haastatellun THL:n tutkijan Timo Partosen mukaan valon määrän lisääntyminen saa monet huomaamaan konkreettisia muutoksia mielialassaan ja jaksamisessaan. Muutos johtuu siitä, että valo saa aivomme tuottamaan enemmän serotoniinia. Jotkut voivat kuitenkin muuttua jopa levottomiksi ja kärsiä unettomuudesta.

Artikkelin mukaan kannattaa selvästi vähentää valoaltistusta iltaisin, jotta sisäinen kello säilyttää rytminsä myös valoisina iltoina. Erityisesti puhelimen sinistä valoa tulee välttää puoli tuntia ennen nukahtamista. Lisäksi artikkelin tutkija Partonen suosittelee ajoittamaan päivittäisen liikunnan aamuisin klo 7-8 välille ja päivään klo 11-17 välille, jotta sisäinen kello ei sekoitu, mutta keho saa liikunnasta vireystilaa ja unenlaatua parantavat hyödyt.

Lue artikkeli täältä: https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000010015264.html

 

Viime viikon Vantaan kouluampuminen on varmasti järkyttänyt syvästi jokaista ja herättänyt paljon ajatuksia oppilaiden ja opiskelijoiden hyvinvoinnista. Muista varata aika kuraattorille, opintopsykologille, erityisopettajalle tai terveydenhoitajalle jos tapahtuma tai mikä tahansa asia omassa hyvinvoinnissasi mietityttää!

Tällä viikolla vietetään opiskelijoiden mielenterveysviikkoa ja sen kunniaksi myös koulullamme opiskelutuen henkilökunta järjestää Opiskelijoiden mielenterveyspäivän keskiviikkona 10.4.

Keskiviikkona 10.4.  opiskelijoiden mielenterveysviikon kahvit 2.krs aulassa kello 11.30-13.00 välisenä aikana. Tervetuloa!

Opiskelijoiden mielenterveyspäivä on valtakunnallinen kampanja, jolla halutaan herättää keskustelua opiskelijoiden mielenterveyden kannalta tärkeistä ja ajankohtaisista teemoista. Samalla nostetaan esiin asioita ja tekoja, joilla mielen hyvinvointia voidaan edistää opiskeluyhteisöissä. Kampanjoinnin taustalla on ajatus siitä, että mielenterveys on voimavara ja hyvinvointimme kulmakivi. Siitä kannattaa siis pitää kiinni. Mielen hyvinvointia voi ylläpitää ja lisätä ihan pienilläkin teoilla. Juuri näitä tekoja halutaan tuoda esiin opiskelijoiden mielenterveyspäivänä sekä muistuttaa siitä, että opiskelijoiden mielellä on väliä. Kampanjalla pyritään myös vähentämään stigmaa mielenterveysongelmien ympäriltä vuosittain vaihtuvan teeman kautta. Vuoden 2024 kampanjan teemana on yhdenvertaisuus ja sosiaalinen saavutettavuus.

 

Viikon ohjelma:

 

Maanantai 8.4.

  • 5-palkin koe klo 10-14

Tiistai 9.4.

  • 6-palkin koe klo 10-14

 

Keskiviikko 10.4.

  • 5. jakso alkaa
  • Opiskelijoiden mielenterveyspäivä: 2.krs aulassa opiskelijoiden mielenterveysviikon kahvit kello 11.30-13.00

Torstai 11.4.

Perjantai 12.4

  • Matikkapaja klo 13.30 luokassa 313

Viikko 14 Koeviikko alkaa

Huhtikuu on käynnistynyt ja kevät on kunnolla täällä! Pääsiäislomaa onkin saatu viettää vaihtelevissa säätiloissa: upean auringonpaisteen lisäksi on saatu niskaan kevään ensimmäinen kunnon ukkosmyräkkä raekuuroineen. Kevät tulee keikkuen!

Tiistaina on tiedossa vielä pääsiäisen kunniaksi opiskelijakunnan järjestämä munajahti koululla! Kouluun on piilotettu pääsiäismunia, eli kokeen päätyttyä käy etsimässä omasi!

Koeviikko käynnistyy heti tiistaina ja jatkuu aina seuraavan viikon tiistaihin saakka. Ruokaa on tarjolla ruokalassa tunnin pidempään, jotta kaikki kokeen tekijät ehtivät syömään! Onnea koeviikkoon!

Koeviikkoon tuo puhtia blogissa jatkuva opiskelutaidoista muistutteleva sarja.  Sarjan vinkit on laatinut erityisopettajamme Mari Vukelic, ja visuaalisen ilmeen on toteuttanut Urheiluakatemian Erika Rautiainen. Urheiluakatemian somessa vinkkejä on jo vilissytkin. Ota Marin vinkit haltuun koeviikon työskentelyyn!

Viikon vinkissä kannustetaan löytämään oma tapa oppia. Oppimisen tehostamiseksi kannattaa keskittyä hyväksi todettuihin tapoihin ja vahvistaa niitä. Mieti siis hyviä oppimiskokemuksiasi, ja koita toistaa vastaavia tapoja opiskelussa uudelleen. Erityisopettajat Mari ja Sara auttavat mielellään, jos omat oppimisen tavat tuntuvat olevan vielä etsinnässä.

 

Laurin lakitiedon ryhmä YH4.2 vieraili 25.3. Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa. Siellä käsiteltiin juttua, joka liittyi liikenneturvallisuuden vaarantamiseen ja pahoinpitelyyn. Opiskelijoiden mielestä vierailu oli erittäin mielenkiintoinen ja hyödyllinen, ja osa olisi halunnut jäädä seuraamaan vielä seuraavaakin istuntoa.

 

Mukavaa viikkoa!

Viikon ohjelma:

Maanantai 1.4.

  • Toinen pääsiäispäivä – vapaa

Tiistai 2.4.

  • 1-palkin koe klo 10-14
  • Opiskelijakunnan järjestämä pääsiäismunajahti koululla

 

Keskiviikko 3.4.

  • 2-palkin koe klo 10-14

Torstai 4.4.

  • 3-palkin koe klo 10-14

Perjantai 5.4. 

  • 4-palkin koe klo 10-14

Viikko 13 YO-kirjoitusten loppurutistus, uravarjostuskokemuksia ja pääsiäisloma

Ylioppilaskirjoitukset jatkuvat Kerttulissa vielä tällä viikolla. Viimeisiä kirjoituksia siis viedään, ja vuorossa on vielä maanantaina ruotsi ja keskiviikkona toinen reaaliaineiden päivä.

ma 25.3.                 toinen kotimainen kieli, pitkä ja keskipitkä oppimäärä

ke 27.3.                   psykologia, filosofia, historia, fysiikka, biologia

Onneksi olkoon abeille hienoista suorituksista ja hurjasta tsempistä jo tässä kohtaa! Kiitoksia myös kaikille muillekin koulumme opiskelijoille ja henkilökunnalle venymisestä yo-kirjoitusten poikkeusjärjestelyiden aikana.

Kuulumisia kakkosten uravarjostuspäivästä:
Kerttulin lukion OP2-opintojaksolla toteutettiin tänä lukuvuonna URAVARJOSTUS-päivä viikolla 11. Uravarjostuksen eli työnseurannan tarkoituksena on, että lukiolainen pääsee tutustumaan häntä kiinnostavan alan työpaikkaan ja näkemään käytännössä, millaista tämän alan työpaikassa työskentely on.
Kerttulin lukion 22C- ja D-ryhmän opiskelijoista 25 opiskelijaa varjosti yhden koulupäivän ajan itse hankkimassaan työpaikassa oman mahdollisen jatko-opintoalansa ammattilaisten työpäivää. Hienoa, että alueen työnantajat lähtivät päivään mukaan aktiivisesti tarjoten mahdollisuuden uravarjostuspäivän toteutumiseen. Esimerkiksi seuraavat olivat varjostuspäivän työpaikkoja: Ruskon kunta, Kirkonkylän koulu; Nanso & Folmer; TYKS; Neon Mehiläinen; Turun keskusapteekki; Wallac, kemian teknologia; Medishare ja Avidly, markkinointitoimisto, Omaeläinklinikka.
Päivän aikana opiskelijat pääsivät seuraamaan työpaikan arkea ja työtehtävien suorittamista käytännössä.
Opiskelijat tekivät raportin omasta uravarjostuspäivästään, sen annista ja kokemuksista. Lisäksi jokainen sai esitellä omaa uravarjostuspaikkaansa muulle ryhmälle OP2-opintojakson uravarjostuspäivän purku- ja palautetunneilla.
Otteita uravarjostuksen opiskelijapalautteesta raporttien pohjalta:
– Työtehtävät olivat monipuolisia ja sain tutustua minua kiinnostavaan alaan/ammattiin.
– Kaikki työkokemus/työelämään valmistavat kokemukset ovat aina hyödyllisiä.
Saisi olla enemmänkin, sillä työelämän lähestyessä on tärkeää tietää mille alalle haluaa suuntautua.
– Oli ihan mukavaa ja sai pohtimaan muitakin uramahdollisuuksia
– Vastaanottava henkilökunta ja kiinnostava(t) alat tekivät päivästä mukavan.
– Aikataulu piti, ja minut otettiin vastaan hyvin.
– Päivä oli mukava ja monipuolinen. Lisäksi pääsin tutustumaan eri työtehtäviin.
– Lisää samantapaisia päiviä!
– Sain konkreettista kuvaa yliopistoista ja siellä opiskelusta.
– Päivä oli selkeä ja suunniteltu hyvin.
– Näin ja opin paljon uutta. Työpaikalla kaikki työntekijät olivat todella mukavia ja ottivat minut todella hyvin huomioon.
– Sain sovittua paikan suhteellisen mutkitta ja itsessään työpaikalla kaikki ottivat minut hyvin huomioon. Päivän aikana ei ollut tylsää hetkeä, vaan ihan sama mihin huoneeseen menin niin jokin työntekijöistä tuli jo kertomaan mitä operaatiohuoneessa tehdään jne…
– Pidin uravarjostuspäivästä todella paljon!
– Kaikki meni tosi hyvin ja päivä oli kiva ja monipuolinen.
– TET-päivä oli tosi kiva, mutta riippuu varmaan missä paikassa on ja kiinnostaako ala itseään yhtään. Oli kuitenkin kiva, kun pääsi ensimmäistä kertaa sellaiseen työpaikkaan, mille alalle voisi hakeutua, koska ennen olen ollut esimerkiksi päiväkodissa ja hevostallilla, jotka eivät ole olleet sellaisia aloja, joilla haluaisin työskennellä.
– Oli kiinnostavaa nähdä työtä, mitä voisin itsekin tulevaisuudessa tehdä
– Tutustumisjakso oli todella mielenkiintoinen ja hyödyllinen, koska opin paljon uuttaa esim. siitä miten sairaalassa erikoissairaanhoidon ja tässä tapauksessa vatsakirurgian ja urologian hallinto työskentelee.
– Mielestäni uravarjostus oli todella hyvä, mutta mielestäni uravarjostuspäivä olisi hyvä kerran lukiossa.
– Mielestäni uravarjostuspäivä on todella hyvä idea ja laajentaa opiskelijoiden uramahdollisuuksia ja tutustumista niihin.
– Mielestäni käytännön työn seuraamisesta saa paremman kuvan alasta kuin pelkän esitelmän kuuntelusta.

 

Pääsiäisloma alkaa torstain jälkeen, eli vuorossa on tavallista lyhyempi opiskeluviikko. YO-koerutistuksen jälkeen loma tulee hyväksi välihengähdykseksi kaikille ennen neljännen jakson koeviikkoa. Ulkoilkaa, nauttikaa keväisestä säästä ja syökää paljon suklaamunia! Rentouttavaa lomaa kaikille!

Pääsiäiseen liittyy paljon uskomuksia ja perinteitä.

  • Missä päin Suomea on tapana polttaa pääsiäiskokkoja tai -valkeita?
  • Missä maassa lotrataan vedellä toisena pääsiäispäivänä?
  • Mikä eläin tuo pääsiäisnamut Australiassa?
  • Minkä uskonnon perinteisiin kuuluu pääsiäisyön messu keskiyöllä?
  • Milloin pääsiäisnoidat kansantarun mukaan lentävät Kyöpelinvuorelle?

Kysymykset ovat Ylen testistä, jossa voi 35 kysymyksen avulla kokeilla, miten hyvin tuntee pääsiäisen perinteitä ja uskomuksia. Kokeile!

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2020/04/08/tunnetko-paasiaisen-perinteita-ja-uskomuksia-testaa-tietosi-35-kysymyksella

 

Viikon ohjelma:

Maanantai 25.3.

  • YO-ruotsi
  • Lakitiedon ryhmä YH4.2 tekee aamupäivällä vierailun Varsinais-Suomen käräjäoikeuteen.
  • Äidinkielen treenit klo 14.45-16 kirjoitusten takia poikkeuksellisesti luokassa 301.

Tiistai 26.3.

  • UE1-ryhmät vierailevat Turun synagogassa oppaanaan Miiu Hasan.
  • Yliopiston lehtori dosentti Tapio Eeva Turun yliopiston biologian laitokselta vierailee Kerttulissa kertomassa ympäristöekologisista tutkimuksistaan Harjavallan raskasmetallisulaton vaikutusalueella. Hänen keräämäänsä dataa käytetään oppilaiden tutkielmissa, jotka viimeistellään samalla. Lisäksi dos. Eeva esittelee biologian laitoksen opetusta Turun yliopistossa.

 

Keskiviikko 27.3.

  • YO-reaaliaineet: psykologia, filosofia, historia, fysiikka, biologia
  • Ryhmät BI03.2, 3.3 ja 3.5 sekä GE01.7 ovat Ilari Sääksjärven luennolla luokassa 401, klo 10.00 alkaen.
  • Ryhmä HI4 vierailee iltapäivällä Turun linnassa.

 

Torstai 28.3.

  • Fi1-ryhmä vierailee Wäinö Aaltosen museossa tutustumassa Iiu Susirajan näyttelyyn.

Perjantai 29.3

  • Pitkäperjantai: vapaapäivä!

 

Viikko 12 YO-kirjoitukset jatkuvat ja kevätpäiväntasaus

Ylioppilaskirjoitukset ovat käynnistyneet mallikkaasti. Operaatio jatkuu tällä viikolla pitkän kielen, matematiikan ja ensimmäisen reaalikoepäivän merkeissä.

Muistakaa abit hyödyntää aamulla koulun eväsbaaria ennen kuin tulette saliin! Ruokalassa voi valmistaa itselleen hyvät leivät haluamillaan päällisillä ja kylkeen löytyy myös hedelmiä.

Ma 18.3.                  vieras kieli, pitkä oppimäärä: englanti, ranska, espanja,                                           saksa, venäjä

ke 20.3.                   matematiikka, pitkä ja lyhyt oppimäärä

pe 22.3.                   uskonto, elämänkatsomustieto, yhteiskuntaoppi, kemia,
maantiede, terveystieto

Viime perjantain äidinkielen ja kirjallisuuden kirjoitustaidon kokeessa teemana oli onnellisuus. Onnellisuus on nyky-yhteiskunnassa arvostettu ja kaupallisestikin hyvin jahdattu arvo. Teeman ympärille on hyvä itse kunkin pysähtyä arjen kiireiden keskellä. Mikä saa minut onnelliseksi? Mitä onnellisuutta tuovia asioita elämässäni on tällä hetkellä? Mitä voisin tehdä lisätäkseni onnellisuuden tunnetta arjessani?

Onnellisuutta tuottavat yksilöllisesti hyvinkin vaihtelevat asiat. Monesti kuitenkin samankaltaisia asioita ja arvoja nousee listauksen kärkeen. Suomi on useaan kertaan valittu maailman kärkimaaksi onnellisuusmittauksissa. Erityisesti seuraavat asiat luovat onnellisuusmittausten mukaan suomalaisille onnellisuutta:

  • Sosiaaliset suhteet, kuten perhe ja ystävät
  • Fyysinen ja psyykkinen terveys ja hyvinvointi
  • Turvallisuuden tunne
  • Harrastukset
  • Mielekäs työ tai opiskelu, josta saa onnistumisen kokemuksia
  • Luonto ja ulkoilu
  • Kiitollisuus ja itsemyötätunto

Kiitollisuuspäiväkirja on matalan kynnyksen harjoitus, jolla voi lisätä onnellisuutta arjessa. Kiitollisuuspäiväkirjaan listataan päivittäin tai viikoittain asioita, joista on juuri silloin onnellinen ja kiitollinen. Joka päivä voi listata esimerkiksi kolme asiaa. Harjoitus auttaa hahmottamaan onnellisuutta tuottavia asioita sekä suuntaamaan ajattelun positiivisiin asioihin.

 

Viime viikolla lukiollamme oli jälleen useampia vierailijoita. Opotunneilla vieraili eri opintoalojen esittelijöitä.

Markku Rajala ja Katja Repo olivat esittelemässä Turun AMK:n liiketalouden opintoja.

Elsa Lampinen oli esittelemässä maantieteen opintoja Turun yliopistossa.

Kaisa Seppälä oli esittelemässä tuotantotalouden opintoja Aalto yliopistossa. Kaisa valmistui Kerttulista viime keväänä!

 

Kevätpäiväntasaus on tällä viikolla keskiviikkona. Silloin yö ja päivä ovat kaikkialla maapallolla yhtä pitkät ja aurinko paistaa siis kohtisuoraan zeniitistä päiväntasaajalla. Olemme siis aikalailla puolessa välissä kevättä. Valoisampi puoli vuotta on myös siis edessä ja pimeämpi puolisko nyt takana päin!

Tiistaina vietetään myös Minna Canthin ja tasa-arvon päivää. Minna Canth (1844-1897) on suomalainen kirjailija ja aikansa tasa-arvovaikuttaja. Canth kirjoitti näytelmiä ja lyhyttä proosaa. Hänen teoksensa edustavat realismia ja ne kritisoivat erityisesti naisten ja köyhien heikkoa asemaa. Tunnettuja Canthin teoksia ovat esimerkiksi Työmiehen vaimo, Köyhää kansaa ja Anna Liisa.

 

Mukavaa viikkoa kaikille ja abeille menestystä YO-kokeissa!

 

Viikon ohjelma:

Maanantai 18.3.

  • YO- A-kieli
  • Äidinkielen treenit klo 14.45-16 luokassa 203

Tiistai 19.3.

  • Minna Canthin päivä, tasa-arvon päivä

Keskiviikko 20.3.

  • YO-matikka
  • Kevätpäiväntasaus

Torstai 21.3.

  • Samuli Leppämäki Eurooppanuoret-järjestöstä tulee kertomaan parlamentin toiminnasta YH3-tunnille klo 13:30 alkaen luokassa 208

Perjantai 22.3

  • YO-reaalikoepäivä
  • Matikkapaja luokassa 313 klo 13.15

Viikko 11 Ylioppilaskirjoitukset alkavat

Kevään ylioppilaskirjoitukset pärähtävät käyntiin tiistaina äidinkielen ja kirjallisuuden lukutaidon kokeella! Viikolla suoritetaan myös lyhyiden kielten ja äidinkielen kirjoitustaidon koe. Salit on kalustettu, ja ne odottavat siis vain abien istumalihaksia ja aivonystyröitä!

ti 12.3. äidinkieli ja kirjallisuus (suomi ja ruotsi), lukutaidon koe
suomi / ruotsi toisena kielenä ja kirjallisuus -koe
to 14.3. vieras kieli, lyhyt oppimäärä
englanti
ranska
espanja
saksa
venäjä
italia
portugali
latina
saame
pe 15.3. äidinkieli ja kirjallisuus (suomi ja ruotsi), kirjoitustaidon koe

YO-koe on merkittävä koitos, joka saattaa jännittää hurjasti. Ota alta vinkit haltuun jännittämisen hallitsemiseksi. Niitä voi hyödyntää mihin tahansa jännittävään tilanteeseen. Muista, että jännittäminen kuuluu asiaan ja kaikki jännittävät.

Vinkkejä jännittämisen hallintaan YO-kokeessa:

  1. Saavu ajoissa: Tule kokeeseen hyvissä ajoin, jotta voit rauhassa valmistella eväät ja välttää viime hetken kiireen.
  2. Keskustele ystävien kanssa: Ympärilläsi on paljon tuttuja, joiden kanssa pääset tekemään samaa koetta. Keskustele ystäviesi kanssa mukavista asioista ennen koetta. Välttäkää kuitenkin lietsomasta hermostuneisuutta, sillä se voi tarttua. Yritä pysyä rauhallisena ja luottaa omaan osaamiseesi.
  3. Hengitä syvään: Keskity hengittämiseen. Sulje silmät ja hengitä syvään 2–5 minuutin ajan. Tämä auttaa rentoutumaan ja vähentää jännitystä.
  4. Positiivinen ajattelu: Muista, että jännittäminen on normaalia ja osoittaa, että koe on tärkeä tilanne. Pieni jännitys auttaa suoriutumaan siitä paremmin. Ajattele positiivisesti ja luota omiin taitoihisi.
  5. Kirjoita onnistumisista: Ennen koetta voit kirjoittaa paperille positiivisia asioita, joita olet saavuttanut. Tämä auttaa lievittämään jännitystä ja lisää itseluottamusta.
  6. Kuuntele lempikappaleitasi: Kuuntele ennen koetta lempikappaleitasi hyvän suoritustunteen saavuttamiseksi. Muista kuitenkin viedä puhelin ja kuulokkeet ajoissa kaappiisi, ettet unohda niitä taskuihin.
  7. Rauhoittava sisäinen puhe: Kun jännitys iskee, puhu itsellesi rauhoittavasti. Muistuta itseäsi siitä, että olet valmistautunut ja pystyt tähän.
  8. Lihasten rentoutus: Voit kokeilla lihasten rentouttamista. Aloita esimerkiksi jalkojen lihaksista ja etene ylöspäin. Rentouta jokainen lihasryhmä vuorotellen.

Muista, että olet valmistautunut ja pystyt onnistumaan kokeessa. Sinulla on tarvittavat taidot – anna itsellesi lupa loistaa!

 

Opiskeluteemaisesti blogissa jatkuu muistakin opiskelutaidoista muistutteleva sarja, jota julkaistaan pitkin kevättä.  Sarjan vinkit on laatinut erityisopettajamme Mari Vukelic, ja visuaalisen ilmeen on toteuttanut Urheiluakatemian Erika Rautiainen. Urheiluakatemian somessa vinkkejä on jo vilissytkin. Ota myös nämä Marin vinkit haltuun viikon työskentelyyn tai YO-lukemisen loppurutistuksiin!

 

Digilaitteiden vaikutuksesta opiskeluun on keskusteltu mediassakin jo paljon. Viime viikolla Yle julkaisi jälleen aiheesta jutun, jossa myös opettajamme Minna Moisanen on haastateltuna.

Linkki juttuun: https://yle.fi/a/74-20077941

Tiivistetysti jutussa todetaan, että digitaaliset oppimateriaalit ovat yleistyneet Suomen lukioissa, mutta niiden käyttöön liittyy sekä hyötyjä että pulmia. Suomen lukioissa digitaalisten materiaalien määrä on jopa 75-100% käytetyistä materiaaleista. Moisanen puolustaa digilaitteita sekä kirjoittamisen helppouden että tarkistamisen tehokkuuden ansiosta. Toisaalta koneilta katsotaan helposti Netflixiä tai shoppaillaan, ja koneiden käyttö heikentääkin monen opiskelijan keskistymistä huomattavasti. Ylen mukaan on tärkeää löytää tasapaino hyötyjen ja ongelmien välillä, jotta digitaalisuus palvelee oppimista parhaalla mahdollisella tavalla.

Välillä kannattaakin yhä turvautua perinteisiin tapoihin!

Tsemppiä kirjoituksiin ja opiskeluviikkoon!

 

Maanantai 11.3.

  • Äidinkielen treenit klo 14.45-16 luokassa 203

Tiistai 12.3.

  • YO-koe: äidinkieli ja kirjallisuus lukutaidon koe
  • Haalarimerkkejä myynnissä 2.kerroksessa (OPKH:n kaapin edessä olevalla pöydällä) 11.15-11.30 välitunnilla. Merkin hinta 1 €.

Keskiviikko 13.3.

  • Euroopan nuorten parlamentin edustaja tulee pitämään Euroopan parlamentin päätöksentekosimulaation yhteiskuntaopin tunnille kello 11:30 luokassa 208
  • Ruotsin kirjoituskilpailu toisen vuosikurssin opiskelijoille  klo 15.00-17.00. Lisätietoja on Wilma-viestissä.

Torstai 14.3.

  • YO-koe: vieras kieli, lyhyt oppimäärä

Perjantai 15.3

  • YO-koe: äidinkieli ja kirjallisuus kirjoitustaidon koe
  • Hakijan päivä (lukion toisen vuoden opiskelijoille)  turkulaisissa korkeakouluissa klo 10-14, lisätiedot linkistä.
  • Matikkapaja luokassa 313 klo 13.15

Viikko 10 Maaliskuun ensimmäinen kokonainen viikko: valmistautumista YO-kokeisiin ja naistenpäivä

Viime perjantain Turun lukioiden yhteinen ”Pukeudu kuin isovanhempasi” -päivä innosti erityisesti henkilökuntaa, ja kahvihuoneessa vilisi aamutossuja, papiljotteja ja oman elämänsä Mielensäpahoittajia. Ohessa on pari kuvaa terveisinä Kerttulin vanhainkodista!

Vanhaa kansaa kannattaa kuunnella. Alla on muutamia vanhan kansan viisauksia maaliskuusta:

  • Maaliskuu on Pohjois-Suomessa vielä talvinen: mm. ankaria lumituiskuja. Silti maaliskuu koetaan ensimmäiseksi kevätkuukaudeksi.
  • Muualla Suomessa maaliskuu maan avaa (maa paljastuu osittain lumen alta), huhtikuu maan (jäät) huuhtoo.
  • Marian päivän aikainen (25.3.) säätila on antanut paljon pohjaa ennustuksille: Jos maaliskuu (marjankuu) syntyy kylmällä pohjoistuulella eli ylhäisellä tuulella (tai perjantaipäivänä), tulee kolme kylmää kevätkuuta ja pitkä hidas kevät. Mutta jos maaliskuu syntyy lauhkealla etelätuulella, niin tulee varhainen, kaunis ja lämmin kevät.
  • Mateenkudun siirtyminen pitkälle maaliskuulle ennustaa pitkää kevättä.
  • Pohjois-Suomessa kaadettiin suksikoivut maaliskuussa, koska silloin puu pysyi parhaiten suorana vääntymättä kieroon.
  • Kevätpäiväntasauksen aikoihin (21.3.) tehdään ottavat uistimet ja onget, koska silloin päivä on vuoden kuivin. Silloin olisi myös pajut, lepät ja lutikat hävitettävä.
  • Jos Maarian päivänä on lunta aitain tasan, niin on viljaa syksyllä laarien tasan. (Ainakin pohjoisessa lumen paljous Maariana on siis hyvä ennuste.)

Viisaudet ovat peräisin Kustaa Vilkunan ”Vuotuinen ajantieto” -teoksesta ja niitä on koottu kuukausittain sivustolle: https://www.oulu.fi/northnature/finnish/Suomi/ajankvakansa1.html

 

Viime viikolla Kerttulissa järjestettiin myös Tech road show -tapahtuma, jossa tekniikan alan korkeakouluopiskelijoita oli esittelemässä opintoalojaan. Opintojaan olivat esittelemässä Iris Kirjalainen ( Turun yliopisto), Risto Ruohola ( Åbo Akademi), Joonas Sariola ( Turun AMK) ja Maaria Laurila ( Novia).

Maanpuolustuskorkeakoulua oli esittelemässä Lauri Saarni, joka valmistui itsekin Kerttulista vuonna 2019.

 

Torstaina myös huoltajat pääsivät vierailemaan koululla kakkosvuotisten kotiväenillan merkeissä. Illan aikana kuultiin muun muassa käytännön asioita kakkosten opinnoista, kuulumisia vanhojen tansseista sekä infoa jatko-opintomahdollisuuksista. Kiitos kotiväelle osallistumisesta salin täydeltä!

 

Tällä viikolla Kerttulissa valmistaudutaan seuraavalla viikolla alkaviin YO-kokeisiin. Monitoimisalin kalustus käynnistyy jo viikon kuluessa ja perjantaina abeilla on mahdollisuus testata laitteitaan salissa klo 13.45-14.30. Monista aineista on myös vielä viimeisiä tenttitilaisuuksia preppauksena koitoksiin. Nyt on lukuloman valmistautumisessa loppukirin aika! Tsemppiä jokaiselle!

Perjantaina juhlitaan myös naistenpäivää!

 

Viikon aikataulu:

Maanantai 4.3.

  • Äidinkielen treenit klo 14.45-16 luokassa 203

 

Tiistai 5.3.

 

Keskiviikko 6.3.

 

Torstai 7.3.

  • 13:15 – 14:00 Ryhmänohjaus

Perjantai 8.3. 

  • Naistenpäivä
  • Kokelailla on halutessaan mahdollisuus kokeilla oman koneensa toimintaa oikeassa yo-ympäristössä perjantaina 8.3. kello 13:45-14:30 Monitoimisalissa.
  • Matikkapaja luokassa 313 klo 13.15

 

Tulossa:)

  • Ylioppilaskirjoitukset 12.3.- 27.3.2024
  • Turun korkeakoulujen hakijan päivä (kakkoset) 15.3.2024

Viikko 9 Uusintakoe, abi-info ja kotiväen ilta

Toisen vuoden opiskelijoista tuli koulumme vanhimpia vanhojen päivän myötä. Tässä vielä katsaus Logomon tanssiaistunnelmiin.

Tällä viikolla Kerttulissa tapahtuu monenmoista, mutta viikolle osuu myös kaksi muuten merkittävää päivää. Kalevalan ja suomalaisen kulttuurin päivää vietetään 28.2. Päivä on virallinen liputuspäivä. Oheinen video kertoo lyhyesti (3 min.) Kalevalasta ja sen synnystä. https://yle.fi/aihe/artikkeli/2012/11/07/kalevalan-paiva-282 

Toinen huomionarvoinen päivä on torstai 29.2. Kyseinen päivä on karkauspäivä, joka lisätään neljän vuoden välein helmikuun loppuun vuodenaikojen ja kalenterin synkronoimiseksi.

Kalenterivuoden pituus on 365 vuorokautta ei ole yhteismitallinen tähtitieteellisen vuoden kanssa. Maan kierros Auringon ympäri kestää 365 vuorokautta 5 tuntia 48 minuuttia ja 46 sekuntia. Näin ollen neljässä vuodessa ylimääräisiä tunteja kertyy noin vuorokauden edestä. Tämä epäsuhta tasataan joka neljäs vuosi karkauspäivän avulla.

Karkauspäivänä syntyneet voivat itse valita syntymäpäivänsä viettopäivän niinä vuosina, kun karkauspäivää ei ole. Tosin karkauspäivättömänä vuonna täysi-ikäisyyden rajapyykki ylittyy vasta maaliskuun ensimmäisenä päivänä. Karkauspäivä on kalenterin nimipäivätön päivä joulupäivän ja uudenvuoden päivän lisäksi.

Kerttulin tapahtumat:

Maanantai 26.2.

    • 22-ryhmille osoitettu kysely lukio-opinnoista ja jatkokoulutuksesta sulkeutuu klo 12. Jos on mahdollista, niin opiskelijat voisivat vastata kyselyyn klo 10 alkavan oppitunnin aikana. Vastausaika 1 – 5 min. Linkki kyselyyn on opinto-ohjaajan (Lukka) lähettämässä Wilma-viestissä.

Tiistai 27.2.

    • TECH ROAD SHOW toisen vuoden opiskelijoille monitoimisalissa klo 9-10. Kaikki koulussa olevat kakkoset paikalle.
    • Maanpuolustuskorkeakoulun esittely kaikille kiinnostuneille klo 14.50 luokassa 203 
    • Uusintakoe klo 16.30-19.30

Keskiviikko 28.2.

    • Kalevalan ja suomalaisen kulttuurin päivä
    • OP2-opintojakson klo 8.30 ja klo 10 alkaville tunneille tulee Tarja Aittala Aluhallintovirastosta (AVI) puhumaan työelämätietoudesta

Torstai 1.3.

    • Lukion toisen vuoden opiskelijoiden kotiväen ilta klo 18

Perjantai 2.3.

    • ABI-info  kello 13.30 monitoimisalissa ja myös etämahdollisuudella. Linkki: Click here to join the meeting
    • Matikkapaja klo 13.15-14.30 luokassa 313

Mainiota maaliskuuta!

Viikko 7 Kaveruus on pieniä tekoja -kaverihaasteita sekä vanhojen tansseja

Alkavan viikon tärkeänä teemana on toisten huomioon ottaminen ja uusiin ihmisiin tutustuminen ja tutustumiseen kannustaminen.

Tervehdi! Toisille meistä on vaikeaa tehdä aloite keskustelulle.

Esittäydy! Kerro, että sinä haluat tietää, kuka hän on. Tätä kaipaamme kaikki.

Kysy mielipidettä! Se, että joku on kiinnostunut meidän ajatuksista, on ihmisen perustarve.

Kehu! Kaikki ihmiset tarvitsevat hyvää palautetta, kiitosta ja rohkaisua.

#Kaverihaaste

    • Haastamme koko Kerttulin lukion yhteisön leikkimieliseen kilpailuun, jonka ideana on ystävällisten tekojen tekeminen koulun arjessa viikon aikana.
    • Padlettiin on kirjattu 100+3 ystävällistä tekoa, jotka me yhteisönä toteutamme / teemme
    • Teko tulee merkittyä tehdyksi painamalla kyseisen laatikon vasemmassa kulmassa näkyvää sydäntä (ts. tykkäys)

Oppilaitoksemme oma #Kaverihaaste-linkki: https://padlet.com/schooltobelong1/KertLu

Abien juhlaviikko on nyt takana, ja tällä viikolla juhlintavuorossa ovat lukiomme kakkosluokkalaiset, jotka ovat nyt virallisesti lukiomme vanhimmat opiskelijat. Vanhojen tanssien pukuloistoa on nähtävillä koulumme käytävillä perjantaiaamupäivän aikana. Ennen juhlaväen siirtymistä Logomoon antavat he pienet tanssimaistiaiset muille opiskelijoille ja opettajille. Ohessa kuitenkin vielä katsaus viime perjantain penkkaritunnelmiin.

Kuvat: Timo Tuominen

Blogissa jatkuu opiskelutaidoista muistutteleva sarja, jota julkaistaan pitkin kevättä.  Sarjan vinkit on laatinut erityisopettajamme Mari Vukelic, ja  visuaalisen ilmeen on toteuttanut Urheiluakatemian Erika Rautiainen. Urheiluakatemian somessa vinkkejä on jo vilissytkin. Ota Marin vinkit haltuun!

Toinen vinkki jaksamiseen ja hyvään opiskelumoodiin on esitelty alla.

Maanantai 12.2.

    • Rästikoe klo 16.30-19.30 monitoimisalissa

Tiistai 13.2.

    • Laskiaistiistai
    • Turun lukioiden poikien Futsal-turnaus Samppalinnan palloiluhallissa

Keskiviikko 14.2.

    • Ystävänpäiväbingo: Bingolappuja on jaossa eri kerroksien auloissa sekä kuraattorin huoneessa 225. Bingolapun täyttäneiden ja palauttaneiden kesken arvotaan muutamat palkinnot.
    • Kello 13.30 ja kello 14.00 järjestetään Monitoimisalissa ystävänpäivän ohjelmaa oppituntien aikana.

Torstai 15.2.

    • Tutor-haku päättyy. Ykköset ovat saaneet Wilma-viestiä asiasta. Hakemuksen voi laittaa Wilma-viestillä Mia Wikströmille.

Perjantai 16.2.

    • Vanhat koululla klo 10 alkaen. Tanssivilla kakkosilla ei ole oppitunteja.
    • Vanhojen tanssit koululla erikseen ilmoitettavan aikataulun mukaisesti.

Hyvää hiihtolomaa kaikille!